Etusivu » Blogi » Aakkoset muuttuvat, miten se vaikuttaa historiaan?
Etusivu » Blogi » Aakkoset muuttuvat, miten se vaikuttaa historiaan?
Kirjaimet magneetilla kiinni seinässä

Aakkoset muuttuvat, miten se vaikuttaa historiaan?

Kun seuraa erilaisten aakkos-järjestelmien historiaa, on äärimmäisen mielenkiintoista havaita kuinka tietyistä perusmalleista on versonnut vaikka kuinka paljon erilaisia variaatioita.

Meillähän on käytössä niin sanotut latinalaiset aakkoset, jotka kehittyivät Apenniinien niemimaalla 700-luvulla eaa. kreikkalaisesta aakkostosta etruskien aakkoston kautta. Rooman valtakunnan laajetessa latinasta tuli välimeren alueen toinen yleiskieli Kreikan rinnalle.

Vanhoja latinalaisen perun aakkosia wikipediassa

Alkuperäisessä muodossaan aakkosto poikkesi jonkin verran nykyisestä:
– K oli käytössä vain harvoissa sanoissa (Karthago ja kalendae).
– Kirjain I oli käytössä tarkoittaen sekä vokaalia /i/ että konsonanttia /j/.
– V oli käytössä tarkoittaen sekä vokaalia /u/ että konsonanttia /w/ (→ myöhemmin /v/).

G otettiin käyttöön ilmeisesti 200-luvulla eaa. C:n muunnelmana. Y ja Z omaksuttiin kreikasta 100-luvulla. Kirjaimet J, U ja W lisättiin keskiajalla. Roomalaiset eivät tehneet eroa suurten ja pienten kirjainten välillä; pienet kirjaimet muodostuivat vasta keskiajalla kursiivista.

Näin tietää kertoa Wikipedia: Latinalaiset_aakkoset # Historia.

Eli aakkoset uudistuvat. Meillä on tietokoneiden ja Internetin kautta tullut lisää kirjainmerkkejä, joista varmasti tiedetyin on @-merkki. Oma lukunsa ovat hymiöt, joista historioitsija 2000 vuoden päästä varmasti tekevät jos jonkinlaista päätelmää. Nimittäin mm. :-D, :), :-(, ¯\_(ツ)_/¯, ym. saattavat tuottaa jopa pähkäilyä että mitä ne ovatkaan tarkalleen ottaen merkinneet.

Aakkosilla on myös hauska leikkiä kääntelemällä niitä väärinpäin ja muodostamalla erilaisia variaatioita sanoista muuttamalla muutaman kirjaimen paikkaa. Tällaisia viestejä voi jättää jääkaapin oveen, mikäli on magneettisia kirjaimia.

Superkauppa: Magneettiset Kirjaimet, 120 Kpl

Magneettiset Kirjaimet, 120 Kpl
Magneettiset Kirjaimet, 120 Kpl

(Kuva: Unsplash)

Vieritä ylös