Etusivu » Blogi » Agentit kaipaavat näkymätöntä tekstiä – historia kertoo tarinoita salarakkaista ja maidosta
Etusivu » Blogi » Agentit kaipaavat näkymätöntä tekstiä – historia kertoo tarinoita salarakkaista ja maidosta
Uv-valo paljastaa uv-värit

Agentit kaipaavat näkymätöntä tekstiä – historia kertoo tarinoita salarakkaista ja maidosta

Ns. agenttikyniä on ollut myynnissä jo ties kuinka kauan. Yksinkertainen tapa valmistaa tällainen kynä on käyttää mustetta, joka näkyy ainoastaan ultraviolettivalossa.

Nykyteknologialla kun kaikki komponentit ym. ovat pieniä, on helppo rakentaa kynään sisälle uv-lamppu. Tällöin normaalissa valossa näkymätön teksti on helppo katsoa ja lukea “agenttiviesti”.

Tuollaista viestiä ei tietenkään ole helppo pitää piilossa, koska uv-lamppuja on muillakin. Idea onkin siinä, että eihän sitä tiedä missä tuollaista tekstiä on.

Historiallisesti erilaisten tekstien piilottaminen teosten sekaan on mitä ilmeisimmin ollut yleistä. Mainittakoon esimerkiksi roomalaisen runoilijan Ovidin “Rakkauden taide” -teos vuodelta 2 eaa, jossa hän mainitsi kuinka rakastajatar voi lähettää salakirjeen poikkikselleen: paperiin kirjoitettiin teksti maidolla ja vastaanottajan ripotellessa tuhkaa paperille, teksi paljastui. Kirjeen salakuljetti kuriiri vaatetuksessan. Enpä ole testannut, mutta luulisi tuon toimivat – kenties tarvitaan kuitenkin rasvallista maitoa. Tästä kirjassa esitellystä tekniikasta tuli tuona aikan hyvin suosittu menetelmä.

The Sunday Post – A sneaky history of secret writing: The story behind invisible ink

Superkauppa.fi – Näkymätöntä tekstiä kirjoittava agenttikynä, WunderBarry-Sininen

Wunderbarry-agenttikynä
Wunderbarry-agenttikynä

(Kuva: Unsplash)

Vieritä ylös