Etusivu » Blogi » Cinco de Mayo, eli viides toukokuuta on Meksikolaisille suuri päivä, jolloin juhlitaan voittoa Ranskan imperiumista
Etusivu » Blogi » Cinco de Mayo, eli viides toukokuuta on Meksikolaisille suuri päivä, jolloin juhlitaan voittoa Ranskan imperiumista

Cinco de Mayo, eli viides toukokuuta on Meksikolaisille suuri päivä, jolloin juhlitaan voittoa Ranskan imperiumista

Monesti kun pohtii Meksikoa, niin tulee mieleen isolieriset hatut sekä olut. Tämähän on tietynlainen stereotypia, mutta toisaalta iloinen sellainen.

Corona-olut

Meksikolla on värikäs historia, ja eräs hyvin tunnettu muistopäivä on 5. toukokuuta eli Cinco de Mayo. Tuona päivänä vuonna 1862 käytiin Pueblan taistelu. Tässä taistelussa Ranskan joukot kukistettiin Pueblassa (maan pääkaupunki Méxicosta kaakkoon, nyk. Puebla de Zaragoza) ja meksikolaiset osoittivat, että vastarinta on kova. Taistelusta tulikin meksikolaisen vastarinnan symboli – Joskin kesti vielä viisi vuotta voittaa Ranskan joukot lopullisesti.

Lucha Libre -paininaamiot

Mitä jos vapaustaistelun aikana olisi ollut meksikolaisia paininaamareita? Lucha Libre on Meksikossa käsityönä valmistettu paininaamio. Saatavana Superkauppa.com-verkkokaupasta 19,90€ hintaan. Naamiota on 8 eri mallia, mm. Muy Caliente, Pincho sekä Snake.

Päivää juhlittiin perinteisesti Pueblan osavaltiossa, ja 1900-luvun loppupuolella siitä kasvoi pikkuhiljaa koko Meksikonlaajuinen juhla. Etenkin Yhdysvalloissa asuvat meksikolaiset ottivat päivän juhliakseen omia juuriaan. Vuonna 1989 meksikolaiset olutmerkit valloittivat USA:ta käyttäen Cinco de Mayoa markkinoinnissaan, mm. Corona-olut on tullut sen jälkeen tunnetuksi maailmallakin!

Catrina’s Beauty rintakuva keräilypatsas

Miten meksikolaisuutta voisi juhlistaa ihan koto-Suomessa. Onhan meillä runsas ns. Tex-Mex-ruokakulttuurikin. Día de Muertos on marraskuun juhlapäivä, mutta sen luuranko- pääkallo-kuvasto on toki muinakin aikoina yksi Meksikon merkki. Catrina’s Beauty rintakuva on kaunis keräilypatsas, jonka voi vaikkapa antaa lahjaksi tai asettaa piirongin päälle ihastuttamaan. Catrina’s Beauty rintakuva on myynnissä Superkauppa.com-verkkokaupassa hintaan 99 euroa.

Kuoleman juhla muraali, Teksas
Meksikolaispainija
Meksikolainen muraali
Meksikolainen siestalla

Hieno juhla ja kiinnostava historia!

Vieritä ylös