Etusivu » Blogi » Diabolo ostajan opas
Etusivu » Blogi » Diabolo ostajan opas

Diabolo ostajan opas

diabolo temppuja tekevä mies
Kuva: Cha già José / Flickr

Diabolo tai “bolotttaminen” hauska, kaikille taitolajeista kiinnostuneille sopiva harrastus jonka perusteisiin on helppo ja nopea päästä kiinni. Diabolon positiivisia puolia on myös se, että hyvän ja kestävän aloittelijan diabolosetin saa omakseen jo varsin pienellä investoinnilla.

Niin kuin monessa muussakin välineitä vaativassa lajissa, myös diabolossa välinekirjo on suuri, ja ensimmäistä diaboloa hankkivalle voi olla hankalaa muodostaa kuvaa siitä, minkälainen diabolo olisi omaan käyttöön sopivin? Diabolon ostamisen helpottamiseksi olemme tähän kirjoitukseen koonneet tietopaketin siitä, mitä miten diabolojen ja diabolokeppien eri ominaisuudet käytännössä tarkoittavat, ja kuinka nämä kannattaa ottaa diaboloa ostaessa huomioon.

Diabolon koko

Diaboloja on myynnissä melkeimpä kaikein kokoisina, mutta yleisesti voidaan sanoa että parhaiten peruskäyttöön soveltuvien diabolojen kupien halkaisija on noin 100 – 125 mm ja näistä noin 100 mm halkaisijan keskikokoiset diabolot ovat yleisesti ottaen paras valinta ensimmäiseksi diaboloksi. Tämän kokoisella diabololla on mahdollista tehdä kaikkia yleisimpiä temppuja, mukaan luettuna kahden diabolon käsittely saman aikaisesti. Esimerkki erinomaisesta keskokoisesta diabolosta on esimerkiksi Juggle Top Triple Spin Quartz Diabolo 

Kokoluokkaa suuremmilla, noin 150 mm kupeilla varustetut diabolot pysyvät paremmin tasapainossa ja joidenkin temppujen tekeminen on näillä helpompaa. Suurempien diabolojen painavuus tekee näiden käsittelemisestä kuitenkin raskaampaa, ja saattaa käydä varsinkin nuorelle bolottajalle työlääksi. Suurempaa diaboloa etsivälle Superkauppa suosittelee esimerkiksi Hurricane diaboloa

Pienikokoiset diabolot kulkevät kätevästi mukana ja näillä on mahdollista tehdä näyttäviä nopeita temppuja. Pienten diabolojen tasapainottelu on kuitenkin haastavampaa, emmekä suosittele alle 100 mm kupilla varustettua diaboloa ensimmäiseksi. Esimerkki pienikokoisesta diabolosta on Superkaupassa myynnissä oleva Little Top diabolo.

Yleisesti ottaen keskikokoinen, noin 100 mm kupilla varustettu diabolo on siis paras aloittelevalle, yleiskäyttöön sopivaa diaboloa hakevalle

Diabolon akseli

Diabolon akselit voidaan jakaa yleisesti kahteen joukkoon: On kiinteitä akseleita, joissa kupit on kiinteästi akselissa kiinni ja sitten on laakeroituja akseleita joissa laakeroidun akselin pyöriminen on rajoitettu vain toiseen pyörintäsuuntaan.

Laakeroidulla akselilla varustetut diabolot on mahdollista saada spinnaamaan kiinteäakselista diaboloa nopeammin, mikä mahdollistavat monimutkaisemmat, pitkiä spinnejä edellyttävät diabolotemput. Laakeroidulla akselilla varustetulla diabololla ei ole kuitenkaan mahdollista tehdä kaikkia temppuja, kuten esimerkiksi “hissiä” jossa diabolo kiipeää narua pitkin ylös päin. Laakeroidulla akselilla varustettuja diaboloja on olemassa yksinkertaisella ja kolminkertaisella akselilla varustettuja versioita. Kolminkertaisella laakeroinnilla varustetut diabolot spinnaavat yksinkertaisella laakeroinnilla varustettuja diaboloja paremmin ja ovat käytössä hiljaisempia. Nämä ovat siis yleisesti ottaen parempia kuin yksinkertaisella laakeroinnilla varustetut. Esimerkiksi kaikki Superkaupassa myynnissä olevat Juggle Top Triple Spin diabolomallit on varustettu kolminkertaisella laakeroinnilla.

Aloitteleville bolottajille kiinteä akseli on yleisesti ottaen ihan hyvä valinta, ja myös kiinteäakselisella diabololla on mahdollista tehdä suurin osa diabolon perustempuista. Mainio ensimmäinen diabolo on erimerkiksi keppien kanssa settinä myytävä Rubber Top diabolosetti. Mikäli diabolon hinta ei ole ratkaiseva tekijä, Superkauppa suosittelee kuitenkin suoraan laakeroidulla akselilla varustetun diabolon hankkimista.

Diabolon kuppien materiaali

Diabolon kuppien materiaali on yleensä joko kumia, tai sitten kovempaa kiiltävää muovia. Kumimainen materiaali on tavallisesti paremmin kolhuja kestävää, ja tämän vuoksi saattaa sopia paremmin aloittelevalle diaboloharrastajalle. Kiiltävästä muovista valmistetut diabolot pysyvät jonkin verran kumisia diaboloja paremmin muodossa ja tämän vuoksi nämä pysyvät joissain tapauksissa paremmin tasapainossa suurissa spinnausvauhdeissa.

Diabolokepit

Diabolokepit on tavallisesti valmistettu puusta, alumiinista, lasikuidusta tai hiilikuidusta. Puisilla kepeillä pääsee diaboloharrastuksen kanssa ihan hyvin alkuun. Metalliset tai komposiittimateriaaleista valmistetut kepit ovat tavallisesti parempia grindausta, eli diabololla keppien päällä liutusta sisältävien temppujen tekemiseen. Superkaupassa myynnissä olevan diabolokeppivalikoiman löydät tämän linkin takaa.

Diabolon hankkiminen lapselle

Diabolo on hauska ja koordinaatiokykyä kehittävä harrastus. Kuten kaikki taitoa vaativat lajit, myös diabolon oppiminen vaatii lapselta kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Diabon perusteet oppii kuitenkin verrattain nopeasti ja ensimmäisten helpohkojen temppujen oppiminen on lapselle erittäin palkitsevaa!

Hyvän, kiinteällä akselilla varustetun diabolon ja puiset diabolokepit sisältävän diabosetin hinnat lähtevät tavallisesti hieman alla 20 eurosta. Hyvä tällainen aloittelija setti lapselle on esimerkiksi Rubber Top diabolosetti. Mikäli haluat sijoittaa lapsen ensimmäiseen diaboloon hieman enemmän, suosittelemme kestävästä kumista valmistettua, laakeroiduilla akseleilla varustettua Triple Spin Classic diaboloa ja tämän kaveriksi kestäviä alumiinisia Ali Dreams diabolokeppejä

Diaboloa hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota diabolokeppien kanssa toimitettavaan diabolonaruun. Useiden lelukaupoissa myytävien diabolosettien mukana tuleva diabolonaru on tavallista ohutta narua, jolla on mahdoton saada aikaiseksi kunnon spinnauksia. Tämä on varsinkin aloittelevalle bolottajalle turhauttavaa, eikä tässä kannata säästää. Diabolon kanssa kannattaa myös suoraan ostaa varanarua, sillä ahkera bolotus kuluttaa narua nopeasti ja hyväkin naru kuluu ennen pitkää katki. Superkaupassa myynnissä olevat diabolonarut löydät tämän linkin takaa.

Toivottavasti tästä oli apua sopivan diabolon haussa. Superkaupassa myynnissä olevat diabolot löydät tämän linkin takaa.

 

Vieritä ylös