Etusivu » Blogi » Döner-kebab – pyörivä paisti – etymologisesti kirjaimellisesti näin. Kiinnostava sanaleikki
Etusivu » Blogi » Döner-kebab – pyörivä paisti – etymologisesti kirjaimellisesti näin. Kiinnostava sanaleikki
Kebab kuala lumpurisssa

Döner-kebab – pyörivä paisti – etymologisesti kirjaimellisesti näin. Kiinnostava sanaleikki

Kebab on monelle maistuva ruoka, joka ei oikeastaan eroa paljon muustakaan liha-leipä-ruoasta sisällöllisesti. Alun perin sana kebab (persiaksi کباب, kabāb ja turkiksi kebap) tarkoittaakin grillattua tai paahdettua lihaa. Melko perusasioita siis. Nykyäänhän on paljon falafel-kebabbia, joka siten etymologisesti onkin kummallinen siinä missä “kasvis chili con carne”.

Kuten moni muukin “eksoottinen” ruoka Euroopassa, niin kebabkin on vähemmän eksoottinen todellisuudessa, nimittäin eurooppalaistyylisen kebabin isäksi on kutsuttu Turkissa syntynyttä Mahmut Aygünia (1921–2009), joka muutti Saksaan 16-vuotiaana ja tarjoili ensimmäisen kerran ravintolassaan Berliinissä kebabia pitaleivällä (lavash) vuonna 1971. Tätä ennen kebabia oli saanut riisin kanssa, mutta leipään kääriminen muutti sen mukaan otettavaksi pikaruoaksi. Aygün kehitti myös jogurttikastikkeen.

Sitten on tämä dönerkebab, jonka etymologia on seuraava: Turkin kielen “döner kebap”:ssa kebab osa jo käsiteltiinkin. Turkin sana “dönmek” tarkoittaa kääntää tai pyörittää, joka johtaa lopputulokseen että termi tarkoittaa pyörivää paistia, elikkä sitä kebabtornia, joka on monelle tuttu näky kebabravintolasta.

Mainittakoon että myös kreikan “gyros” (“γύρο”) sekä arabian “shāwarmā” viittaavat pyörimiseen.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Doner_kebab#Etymology)

Kiinnostavaa historiaa. Nyt tuollaisen pyörivän lihatornin saa hankittua kotiinkin: Clatronic Döner-Kebab Grilli Kotikäyttöön DVG 3686. Täytyy toki mainita, että eiköhän se jonkin aikaa ota syödä isompi rulla. Mutta ehkäpä joko koko perheelle tai sitten pihajuhliin.

Superkauppa: Clatronic Döner-kebab grilli kotikäyttöön DVG 3686

Clatronic Döner-Kebab Grilli Kotikäyttöön DVG 3686
Clatronic Döner-Kebab Grilli Kotikäyttöön DVG 3686

(Kuva: Unsplash)

Vieritä ylös