Etusivu » Blogi » Galilein Lämpömittari on tieteellinen erikoisuus 1600-luvulta
Etusivu » Blogi » Galilein Lämpömittari on tieteellinen erikoisuus 1600-luvulta
Galileon lämpömittari

Galilein Lämpömittari on tieteellinen erikoisuus 1600-luvulta

Monelle tuttuja jokapäiväisiä esineitä ei aina ole ollut olemassa. Nykyään on digivehkeet ja esimerkiksi lämpötilan näkee internetistä. Voisi kuitenkin väittää, että peruslämpömittari ei ole paljon erilainen kuin ns. Galilein Lämpömittari: Lämpötilan aiheuttamat tilavuusvaihtelut nesteessä osoittavat tiedon. 

Galileo Galilei teki mullistavia keksintöjä. Hänen mukaansa nimetty Galilein Lämpömittari ei kuitenkaan ole hänen keksintönsä. Nimittäin tämän härvelin esitti Accademia del Cimento of Florencen tutkijaryhmä vuonna 1666 julkaisussaan: “Saggi di naturali esperienze fatte nell’Academia del Cimento sotto la protezione del Serenissimo Principe Leopoldo di Toscana e descritte dal segretario di essa Accademia”. Mukana oli yksi Galilein oppilas.

Tämä lämpömittari rakentuu suljetusta lasiputkesta. Putkessa on nestettä ja nesteessä on eri tiheyden/ominaispainon lasisia painoja. Painot ovat eri värisiä. Tietyssä lämpötilassa tietty paino nousee tai laskee. Tällöin voidaan katsoa eri väristen painojen perusteella lämpötila.

Galileon lämpömittarin voi ostaa mm. Superkauppa-verkkokaupasta. Tällainen mittari hyllyllä on muistutus tieteen pitkästä historiasta ja ajasta jolloin kaikki oli erilaista kuin nykyään.

Ottavio Leonin muotokuva Galileo Galileista
Ottavio Leonin muotokuva Galileo Galileista

(Kuvat: Pixabay, Wikipedia)

Vieritä ylös