Etusivu » Blogi » Kruunukorkki keksittiin vuonna 1881 ja se on siitä lähtien ollut suosittu
Etusivu » Blogi » Kruunukorkki keksittiin vuonna 1881 ja se on siitä lähtien ollut suosittu
Kruunukorkkeja

Kruunukorkki keksittiin vuonna 1881 ja se on siitä lähtien ollut suosittu

Kruunukorkki on jokapäiväinen keksintö, ja se on tunnettu sen yksinkertaisuudesta sekä varmuudesta.

Hiilidioksidipitoisia juomia oli runsaasti markkinoilla 1880-luvulla. Ongelmana massatuotannossa oli tarpeeksi tiiviin sulkemiskeinon puute. Monet sulkemismenetelmät olivat myös ongelmallisia siitä, että kun sulkija oli kosketuksissa juoman kanssa, hiilihappopitoinen juoma altistui pilaantumiselle.

USAlainen William Painter patentoi vuonna 1882 kruunukorkin. Keksintö mullisti pullojen sulkemisen ja siitä tuli äkkiä hyvin suosittu keino sulkea hiilidioksidipitoiset juomat. Mainittakoon että Painter oli kova keksijä, nimittäin hänen nimissään on 85 patenttia, mm. pullonavaaja, kruunukorkinsulkijalaite, paperintaittelulaite, heittoistuin juniin sekä väärennetyn rahan tunnistuslaite.

Nykyinen kruunukorkki on lähes sama kuin mitä Painter kehitti. Suurin ero lienee tiivistemateriaalissa (korkista muoviin) sekä korkin hampaiden määrä, joka on nykyään alle alkuperäisen 24kpl. Melko mielenkiintoista historiaa, jota ei välttämättä kaikki tiedä. Aiheesta voi lukea lisää etenkin englanninkielisestä wikipediasta: Crown cork.

Omia keksijöitään ovat ne, jotka ovat keksineet erilaisia keinoja avata kruunukorkkeja. Nimittäin voisi ajatella että standardi pullonavaaja on ainoa tapa avata pullo. Sopivasti treenaamalla voi kuitenkin helposti vivuta korkin auki lähes millä tahansa kulmikkaalla esineellä. Sellainenkin erikoinen fakta liittyy kruunukorkkeihin, että ruotsinlaivoilla hytteihin asennettiin kruunukorkinavaajat seiniin ainoastaan sen vuoksi, että matkustajat janoissaan olivat ottaneet tavaksi rikkoa pöytien kulmia napauttamalla korkkeja auki niihin.

Vasara on kenties yhtä käytännöllinen keksintö kuin kruunukorkinavaaja. On myös keksitty yhdistää vasara ja korkinavaaja. Tässä pullonavaajavasarassa on vasarapää normaali, mutta sorkkapää onkin korkinavaaja. Hieno esine, jollaista voi käyttää vaikkapa niissä kevyemmissä naulaustalkoissa, missä juomaa on tarjolla hyvin.

Superkauppa: Pullonavaajavasara

Pullonavaajavasara
Pullonavaajavasara

(Kuva: Pixabay)

Vieritä ylös