Etusivu » Blogi » Kuinka kauan ihminen selviää syömättä? Miten varautua poikkeustilanteisiin, jossa esimerkiksi eksyy metsään?
Etusivu » Blogi » Kuinka kauan ihminen selviää syömättä? Miten varautua poikkeustilanteisiin, jossa esimerkiksi eksyy metsään?
Mies ja kompassi

Kuinka kauan ihminen selviää syömättä? Miten varautua poikkeustilanteisiin, jossa esimerkiksi eksyy metsään?

Perinteinen tapa vaeltaa: Vaelluskengät ja kompassi. Pistä miettimään että selviääkö näillä.

Kaikenlaiset paastoamiset ja pätkäpaastoamiset ovat ajoittain muodeissa ja niitä mainostetaan mm. iltapäivälehdissä. Healthline-blogin “How Long Can You Live Without Food?” -artikkelin mukaan kun on 8 tuntia syömättä mitään, keho alkaa muuttaa toimintatapaansa: Normaalisssa syömistahdissa keho muuttaa ruoan glukoosiksi ja hyödyntää tämän energiatarpeisiin. Kun ruokaa ei ole saatavilla 8-12 tuntiin, niin glukoosivarasto on tyhjä. Tämän jälkeen aletaan muuntamaan glykogeenia maksasta ja lihaksista glukoosiksi. Kuulostaa yksinkertaiselta ja tehokkaalta – Mutta mitäpä voisi odottaa ihmiseltä, joka on selvinnyt pahatkin ruoattomat ajat.

Pitkiä paastoja ei ole nykyaikana hirveän paljon tutkittu tieteen piirissä sillä siinä on eettinen ongelma. Kaikenlaisissa nälänhädissä ja mm. nälkälakoissa on kuitenkin tehty tutkimuksia. On mm. selvinnyt että ihminen voi selvitä jopa 8-21 päivää ilman ruokaa ja vettä, tai jopa 2 kuukautta ilman ruokaa, jos vettä on. Nälkälakkoja tarkkailemalla taas on havaittu että ne päättyivät 21-40 päivän kuluttua kun oireet ovat muuttuneet hengenvaarallisiksi.

Henkilön painoindeksi on liitetty joihinkin tutkimuksiin ja on havaittu (loogisesti) että mitä enemmän ihmisellä on rasvakudosta, sitä pidempään selviää ilman ruokaa. On myös tutkimus, jonka mukaan nainen selviää ruoattomuutta paremmin kuin mies. (Tutkimuksien tiedot löytyvät aiemmin mainitusta artikkelista)..

Eli tästä voi päätellä että jos aikaa tehdä pienen extreme-vaelluksen niin todennäköisesti tärkeämpää kuin ruoka on riittävä vesi. Ei tietenkään ole suositeltavaa harjoittaa tällaista, mutta mistäpä sitä tietää minkälaiseen tilanteeseen päätyy jos vaikka eksyy metsään.

Mukana olisi myös hyvä aina kantaa jonkinlaista työkalua kun on metsäretkillä. Esimerkiksi vaikka tuollainen pikkuinen 8-in-1 survival-ruokailuvälinesetti vaikuttaa ovelalta yhdistelmälusikalta, niin siinä oleva veitsi sekä pilli voi pelastaa hengen. Suositeltavaa on pitää vaikkapa tällaista mukana retkillä kaiken varalta.

Oheisella videolla on pikkuvinkkejä tapaukseen, jossa eksyy metsään:

How to Survive Being Lost in the Forest, According to Science

Superkauppa: 8 In 1 Survival Ruokailuvälinesetti, Musta Alumiini

8 In 1 Survival Ruokailuvälinesetti, Musta Alumiini 2
8 In 1 Survival Ruokailuvälinesetti, Musta Alumiini 2

(Kuva: Pixabay)

Vieritä ylös