Etusivu » Blogi » Kylmät jalat ovat ikävä juttu – Mutta miksi jalat kylmenevät helposti?
Etusivu » Blogi » Kylmät jalat ovat ikävä juttu – Mutta miksi jalat kylmenevät helposti?
Kylmät jalat

Kylmät jalat ovat ikävä juttu – Mutta miksi jalat kylmenevät helposti?

Mikään ei kenties ole kenkien käytössä ikävämpää kuin tieto että saapuessaan märissä kengissä kylmästä illasta sisään vaikkapa kyläilemään, lähtiessään joutuu vetämään edelleen märät kengät jalkaan – ehkä juuri kun sukat ovat ehtineet kuivua ja jaloilla ei ole enää kylmä.

Tiedekin sen tietää, että jalat ovat kehon lämmön kannalta oleelliset. Stuff-blogin Ask a scientist: Feet keep us warm -artikkelissa tiedemies vastaa jalkalämpöön liittyvään kysymykseen, että mm. jaloilla on suuri pinta-ala ja erikoistunut verisuonisto, jonka kautta saadaan nopeasti lämpöä haihdutettua tarvittaessa. Nämä verisuonet ovat supistuneina kun lämmönhaihdutusta ei tarvitse tehdä. Lisäksi jaloissa (siis “alajaloissa”) ei ole kovinkaan paljon lihaksia tuottamassa lämpöä. Nämä seikat yhdistettynä johtavat siihen, että jalat saattavat kylmistyä helpohkosti.

Onneksi on kaikenlaisia kenkienkuivaimia, joilla voi pikaisesti ainakin lämmittää kengät, jos nyt ei hetkessä kuivata. Esimerkiksi Superkaupan kenkien ja käsineiden kuivain UV-valolla kuivaa kenkiä 50 celsiusasteen lämmöllä ja ultraviolettivalolla tuhoaa bakteereja. Tuollainen voi olla varsin mukavan lisä kodin tarvikkeisiin.

Sähköllä toimiva kenkien kuivausteline, 80 W, Innovagoods

Kenkien Ja Käsineiden Kuivain UV-Valolla
Kenkien Ja Käsineiden Kuivain UV-Valolla

(Kuva: Pixabay)

Vieritä ylös