Etusivu » Blogi » Longboard rullalaudan ostajan opas
Etusivu » Blogi » Longboard rullalaudan ostajan opas

Longboard rullalaudan ostajan opas

Longboard rullalauta
Kuva: alexisnyal / flickr

Longboard on hauska harrastus ja monipuolinen kulkuväline, jota voi suositella oikeastaan kenelle vaan lajista kiinnostuneelle. Niin kuin monessa muussakin lajissa, myös lautailussa välineitä on monenlaisia, ja aloittelevalle harrastajalle sopivanlaisen laudan valitseminen saattaa olla haastavaa. Sopivan laudan valitsemisen helpottamiseksi olemme koonneet tähän artikkeliin tietopaketin eri tyyppisistä longboardeista ja siitä, millaiseen käyttöön eri tyyppiset lonkkarit parhaiten soveltuvat.

Longboard lautailu voidaan yleisesti jakaa kolmeen alalajiin: Cruising, Freeride ja Downhill. Vaikka useita longboard lautatyyppejä voi käyttää ristiin eri lautailulajeissa, niin jokaisella lautatyypillä on kuitenkin ominaisuuksia, jotka tekevät siitä optimaalisen tietyn tyyppistä lautailua varten. Käymme erilaiset longboard tyypit lävitse, tavoitteena tehdä oikeanlaisen longboard laudan valinnasta mahdollisimman helppoa!

Cruising

Cruisingilla, tai kotoisammin kruisailulla tarkoitetaan yleisesti ottaen longboard lautailua kaupungilla tai kylillä. Matkaa kotoa kaupungille, kouluun, tai työpaikalle. Siis yleistä paikasta A paikkaan B tapahtuvaa hyötyliikuntaa.

Cruising lautaa hankittaessa laudan tyypin valinta liittyy enemmän cruisailijan omiin mieltymyksiin, kuin muissa lautailun lajeissa. Cruisailulautaa valitessa kannattaa huomioida seuraavat eri lautatyyppien ominaispiireteen:

Drop-through laudoissa painopiste on tuotu mahdollisimman lähelle maata viemällä trukkien kiinnistys laudan yläpinnalle. Drop-through laudan matalalle asettuva seisontataso tekee tästä kevyesti eteen päin potkittavan, koska lautailijan ei tarvitse kurottaa jalalla niin alas maahan kuin alakiinnityksella varustetuilta laudoita. Drop-through laudan matala painopiste tekee tästä vakaan kulkijan ja symmetrisesti leikattu lauta on joustava, tehden tästä vähemmän herkän pienille epätasaisuuksille.

Perinteisen Cruiser Kick Tail laudat ovat suosittuja sellaisten lautailijoiden keskuudessa, jotka haluavat longboardin jossa yhdistyvät cruisailulaudan ja perinteisen rullalaudan parhaat ominaisuudet. Cruiser laudat ovat tavallisesti hieman muita longboard malleja lyhyempiä sekä jäykempiä, ja nämä on varustettu korotetulla kick tail perällä. Pieni koko ja esimerkiksi esteiden ylitse ollieiden ponnistamisen mahdollistava korotettu perä tekevät cruisereista optimaalisia kaupungin vilinän seassa liikkumiseen. Cruiserlautojen takaosa on usein kapenevasti muotoiltu, joka tekee näillä vauhdin potkimisesta helpompaa.

Pintail longboard laudat jäljittelevät sekä muotoilussaan, että lautailuominaisuuksissa lainelautaa. Pitkä, leveä ja joustava lauta tarjoaa äärimmäisen nautittavan lautailutuntuman ja mehevät carvaukset silloin kun tie on vapaa. Pintail lauta omiaan pidempien matkojen taittamiseen laudan selässä, mutta keskikaupungilla esteiden ja kivetysten välissä sukkulointi saattaa tuntua turhauttavalta.

Freeride

Freeride lautailussa lasketaan alas mäkeä laudalla tarkoituksellisesti poikkisuunnassa sladaten tai autoilumaailmasta tuttua termiä käyttäen driftaten. Freeridelasku vaatii lautailijalta longboardin täydellistä kontrolloimista, ja tämän vuoksi on tärkeää että dekistä löytyy reilusti kiertojäykkyyttä. Freeride laudat ovat tavallisesti symmetrisiä, sillä tyypillisesti laudan menosuuntaa vaihdetaan laskun edetessä.

Drop-through trukeilla varustetut dekit soveltuvat parhaiten freeride lautailijoille, sillä näiden dekin päälle kiinnitettyjen trukkien tarjoama matalampi painopiste tekee sivusuuntaisen slaidauksen aloituksesta sekä kontrolloimisesta helpompaa. Drop-through laudan matala tekee myös laudan kontrolloimisesta alamäessä helpompaa.

Top-mount trukeilla varustetut symmetriset laudat soveltuvat kokeneemmille freeride laskijoille, jotka suosivat korkeammalle asemoitua dekkiä.

Downhill

Rullalautojen keksimisestä lähtien, 1950-luvulta saakka mojovan adrenaliinijytkyn tarjoava downhill lasku on ollut lautailua kaikkein puhdasverisimmillään. Optimaalinen downhill lauta on pitkä, pehmeillä renkailla varustettu, kontrolloidusti joustava dekki, joka pysyy taitavan laskijan kontrollissa tiukoissakin kurveissa ja suurissakin nopeuksissa.

Drop-through trukeilla varustettu lauta on hyvä hankinta aloittelevalle downhill laskijalle, sillä laudan alhainen painopiste tekee tästä vakaan menijän nopeassakin vauhdissa.

Top-mount laudat ovat optimaalisia nopeimpien mäkien downhill laskuvälineitä, sillä laudan alapuolelle kiinnitetty trukki antaa laudalla enemmän jyrkissä kurveissa tarvittavaa joustovaraa. Kontrolloidusti matalalle joustava lauta tuo laskuun myös omanlaistansa vauhdin viehätystä jollaista turvallisemman tuntuiset drop-through dekit eivät pysty tarjoamaan.

Toivottavasti tästä oppaasta oli apua sinulle parhaiten sopivan longboard laudan löytämisessä! Superkaupassa myynnissä olevat longboard laudat löydät tämän linki takaa

 

 

 

Vieritä ylös