Etusivu » Blogi » Metallinpaljastinharrastus on suosittua – Mikset kokeilisi?
Etusivu » Blogi » Metallinpaljastinharrastus on suosittua – Mikset kokeilisi?
Kultarahoja arkussa

Metallinpaljastinharrastus on suosittua – Mikset kokeilisi?

Suomesta on viime vuosina löytynyt varsin kiinnostavia arkeologisia pikkuesineitä. Yksi syy tähän on helposti kaikkien saataville tulleet metallinpaljastimet.

Ylen vuoden 2012 heinäkuun artikkelissa uutisoidaan otsikolla “Maan alla odottaa monta aarretta” seuraavaa:

Yhä useampi on hurahtanut esineiden etsimiseen maan alta. Metallinpaljastin piippaa jo parin tuhannen suomalaisen käsissä. Joitakuita innostaa ajatus mahdollisen aarteen löytymisestä. Toiset ovat liikkeellä historiankiilto silmissään.

Vuonna 2019 kun Autonkuljettaja Sami löysi Rauman pellolta 1400-luvun harvinaisen kultarahan (ILTA=SANOMAT), museovirastokin kiinnostui tästä harrastuksesta tosissaan. Artikkelissa kerrotaan:

Kultakolikko on myöhemmin Museoviraston avustuksella paljastunut Alankomaista peräisin olevaksi 1400-luvun floriinirahaksi, jonka on painanut jonkin paikallisen kunnan herttua. Floriinirahat ovat alkujaan lähtöisin 1200-luvun Italiasta, josta ne levisivät Keski-Eurooppaan ja niitä alettiin painaa eri maissa.

Eli nuo metallinetsimet tai -paljastimet ovat aivan käyttökelpoisia työkaluja harrastelija-arkeologillekin. Näin voidaan kenties jopa löytää uusia johtolankoja Suomen historiasta, mistä ei aivan hirveästi ole aikalaiskertomuksia kun mennään useita satoja vuosia taaksepäin.

Perus-metallinpaljastinpiiri
Perus-metallinpaljastinpiiri

Metallinpaljastinharrastus on melko helppo aloittaa. Metallinpaljastimen elektroniikka on melko yksinkertaista ja sellaisen voi hankkia itselleen varsin kohtuullisella hinnalla.

Ei ehkä kannata kuitenkaan liian innokkaasti lähteä matkaan vaan jos haluaa jotain löytää, niin kannattaa tutustua arkeologiaan ja siitä mistä vanhaa metallia on maaperästä yleensä löytynyt. Toki testailun voi aloittaa mistä vaan!

Oheinen metallinpaljastin on taskumallia, joka ei hirveän syvälle “näe”.
Superkauppa: Metallinpaljastin – My World Pocket Metal

Metallinpaljastin – My World Pocket Metal
Metallinpaljastin – My World Pocket Metal

(Kuva: Pixabay)

Vieritä ylös