Etusivu » Blogi » Miksi laseja kilkuteltiin keskiajalla? Oliko tämäkin kuninkaallisten tapa tietää ettei olla myrkyttämässä?
Etusivu » Blogi » Miksi laseja kilkuteltiin keskiajalla? Oliko tämäkin kuninkaallisten tapa tietää ettei olla myrkyttämässä?
Castillo de Chapultepec, Mexico City, Mexico

Miksi laseja kilkuteltiin keskiajalla? Oliko tämäkin kuninkaallisten tapa tietää ettei olla myrkyttämässä?

Klasien kilkuttelu ennen juomista on tapa, jonka tiedetään olleen käytössä ainakin keski-ajalla. Alunperin etenkin muodollisissa syömistilaisuuksissa oli tapana kilkauttaa lasit yhteen siten että ääni oli hillitty mutta sen huomasi. Tätä harrastettiin kuninkaallisten ja ylempien luokkien keskuudessa.

On väitetty, että merkitys on ollut että viini sen verran huljahtaisi lasissa, että puolin ja toisin vaihtuisi tippa lasista toiseen. Näin juojat nauttivat yhdessä toistensa juomaa luoden yhdistävän “rituaalin”, jonka seurauksena tietää että juomat eivät ole myrkytettyjä toisten valtaapitävien toimesta. (Lähde: The tradition of glass clinking)

En osaa lainkaan sano pitääkö tuo paikkansa ja meille opetettiin koulussa, että skool tulee siitä kun viikinkiajan juomajaisissa juotiin pääkallosta, kallo -> skål -> skull -> skool. Tämä varmasti oli helpompi tapa selittää asia ala-astelaiselle.

Uskoisin että lasien kilistelyä on saattanut olla olemassa niin kauan kuin yhdessä on juotu juomia, samoin kuin on tuntemattoman pitkän aikaa ollut tapana useassa eri kulttuurissa murtaa leipä ja jakaa se syöjien kesken.

70 People from 70 Countries Say Cheers in Their Native Languages:

70 People from 70 Countries Say Cheers in Their Native Languages | Condé Nast Traveler

Nämä ovat mielenkiintoisia historiallisia asioita, jotka ovat periytyneet meille, ja meilläkin niillä on eri maissa eri tarkoitus. Mikäli tuo kuninkaallisten juttu kiinnostaa, niin miksipä ei hankkisi kotiin Kuningas- ja kuningatar -oluttuoppi-viinilasisettiä. Siinä ihan näppärästi voi osoittaa muille että kuka on omassa kotona kingi :D.

Historia on kiinnostavaa.

Superkauppa: King & Queen Oluttuoppi- Ja Viinilasisetti Hallitsijapariskunnalle

King & Queen Oluttuoppi- Ja Viinilasisetti Hallitsijapariskunnalle
King & Queen Oluttuoppi- Ja Viinilasisetti Hallitsijapariskunnalle

(Kuva: Unsplash – Castillo de Chapultepec, Mexico City, Mexico)

Vieritä ylös