Etusivu » Blogi » Milloin toukojuhlasta tuli vappu?
Etusivu » Blogi » Milloin toukojuhlasta tuli vappu?

Milloin toukojuhlasta tuli vappu?

Helsingin Pohjoisesplanadi vappuna vuoden 1900 tienoilla

Vappu on yksi juhla, jolla on monta erilaista historiaa. Kevään saapumista on juhlittu varmasti niin kauan kuin mitään juhlia on maailmassa vietetty. Niin kaunis on valo ja saapuva lämpö.

Lisäksi viljely- ja karjanhoito tuovat kausittaisia juhlia. Toukojuhlaa on vietetty Suomessa ties kuinka kauan. Kertomusten mukaan muinaissuomalaiset polttivat toukojuhlissa helavalkeita pahojen henkien pois ajamiseksi, ja soittivat kelloja – Helavalkeat olivat pelloille ja muille avoimille paikoille sytytettyjä kokkoja. Karja päästettiin laitumelle ja se ajettiin tulien läpi sairauksien ehkäisemiseksi. Kokkotulet ovat myös yleinen germaaninen perinne.

Helavalkea

Monet pitävät omia vappujuhlia. Näihin karkeloihin voi hankkia myös hieman hienompaa teknologiaa. 126 led-valon musiikkiin reagoiva strobolamppu tuo valoa juhliin. Hintaa tällä on 72,90 Superkauppa.fi-verkkokaupassa. Vilkuntanopeus on säädettävä.

 

Näyttävä monivärinen LED-strobovalo

Myös muita juhlatarvikkeita olisi tarjolla. Näitä voi selailla Superkaupan Koristeet ja muut juhlatarvikkeet kategoriassa. Tästä sopivat välineet tuleviin bileisiin.

Nykyään vappu on “virallisesti” kansainvälinen työväen juhlapäivä. Suomessa vapunpäivää aattopäivineen vietetään työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaalijuhlana. Vuodesta 1979 lähtien vappu on ollut suomalaisen työn päivä – virallinen liputuspäivä.

Vappu-nimi tulee pyhästä Valburgista, jonka muistopäivä on 1.5.. Valburg (710 – 25. helmikuuta 779) on suojeluspyhimys sairauksia, raivotautia, nälänhätää ja katoa vastaan — sekä sairaiden, vastasynnyttäneiden ja maanviljelijöiden suojelija.

Vappu 2011 Helsingissä
Vappu 2011 Helsingissä

Suomen toukokuun 1. päivän juhlassa juodaan simaa, kuohuviiniä sekä limsaa. Vappulounaaseen kuuluvat tippaleivät, munkit, nakit ja perunasalaatti. Opiskelijat ja teekkarit juhlivat usein vappua pidemmän kaavan kautta jo edeltävän viikon.

Karkeloissa voi ilahduttaa kavereita vaikkapa järjestämällä hauskojen, värillistä jauhetta sisältävien jauhepommien heittelyä keskenään. Kolmen jauhepommin paketin saa 7,90 euron hintaan Superkauppa.fi-verkkokaupasta. Näillä ei sitten saa heitellä muita kuin omassa porukassa sovittuja leikkiin osallistuvia.

Värikkäät jauhepommit Holi (3 Kpl pakkaus)

Monet lapset varmasti muistavat vapun erityisenä päivänä, kevään tuoksun ja auringonvalon. Sekä ilmapallot ja hyvät ruoat. Etenkin Helsingissä ja muissa kaupungeissa toki vapunpäivän piknikit ovat sellainen, joka on monella jäänyt mieleen.

Vieritä ylös