Etusivu » Blogi » Mistä koripallo on saanut alkunsa? Mielenkiintoinen historia yhdistää talven sekä keskiaikaisen Duck on the Rock -pelin
Etusivu » Blogi » Mistä koripallo on saanut alkunsa? Mielenkiintoinen historia yhdistää talven sekä keskiaikaisen Duck on the Rock -pelin
Koripalloa pelaamassa

Mistä koripallo on saanut alkunsa? Mielenkiintoinen historia yhdistää talven sekä keskiaikaisen Duck on the Rock -pelin

Uskoisin että lähes jokainen tietää että mikä peli on koripallo. Iso osa on varmasti myös pelannyt tätä ainakin kerran jossain koulun liikuntatunnilla tai vaikkapa videopelinä. Pelillä on siitä mielenkiintoinen historia, että se on tavallaan keksimällä keksitty peli.

Nimittäin vuonna 1891 kanadalainen opettaja James Naismith sai tehtävänannon keksiä uusi laji talvisin pelattavaksi. Naismith pyrki keksimään pelin, jossa ei olisi taklauksia ja fyysinen kontakti pyrittiin pitämään mahdollisimman vähäisenä. Esikuvana oli Naismithin lapsuudenpeli Duck on a Rock. Tuo “Ankka kiven päällä” -peli on peräisin jostain keskiajalta ja sitä on pelattu iät ja ajat. Ehkäpä sillä on joskus myös harjoiteltu metsästykseen liittyviä asioita.

Videolla Duck on the Rock -pelin / koripallon historiaa:

Duck on the Rock (History Channel Brief Documentary)

Naismith asetti koripallossa maalit korkealle, jolloin lajissa korostui voiman sijaan taito. Hän löysi koulustaan kaksi luumukoria, jotka naulattiin koulun liikuntasalin seinille. Tämän jälkeen Naismith kirjoitti kolmetoistaosaisen säännöstön ja pelin ensiversio oli valmis.

Suomeen koripallo saapui Vilho Nuorevan mukana Kööpenhaminasta noin 1927–1930 lähteestä riippuen. (Lähde: Wikipedia: Koripallo#Historia)

Tuo historia on mielenkiintoinen, kuin myös se, että peliä on jokseenkin helppo pelata – riittää kun on se kori ja jokin, jota heitellä. Toki on otettava huomioon, että “oikea” pelaaminen vaatii paljon nimenomaan taitoja sekä sääntöjen sisäistämistä.

Onpa jopa kehitetty pyykkikori, jossa korin-sukaksi on valittu verkkomainen rakenne, joka täyttyy pyykkejä sinne heitellessä. Tässäkin treenautuu tarkkuus sekä lisäksi voihan ne pyykit olla helpompi keräillä heittelemällä koriin kuin että ramppaisi edestakaisin korille ja takaisin.

Superkauppa: Pyykkikori-Koripallokori

Pyykkikori-Koripallokori
Pyykkikori-Koripallokori

(Kuva: Unsplash)

Vieritä ylös