Etusivu » Blogi » Mitä eroa on kvartsikellolla, mekaanisella kellolla ja automaattikellolla?
Etusivu » Blogi » Mitä eroa on kvartsikellolla, mekaanisella kellolla ja automaattikellolla?
Tyylikkään puvun viimeistelee mekaaninen Orient

Mitä eroa on kvartsikellolla, mekaanisella kellolla ja automaattikellolla?

Kellot ovat kautta aikojen pitäneet ihmiset tietoisina ajankulusta. Tuntemattoman ajan päässä on ensimmäinen ihmisen aurinkokello – vaikkapa vain keppi maassa. Nykyään rannekelloja pidetään kenties yhtenä mekaniikan osaamisen merkkipaaluna.

Nykyiset rannekellot voidaan jakaa kahteen pääryhmään: Kvartsikellot ja mekaaniset kellot. Mekaaniset kellot voidaan lisäksi jakaa nupista vedettäviin malleihin ja kantajansa ranteen liikkeestä energiaa kerääviin automaattikelloihin.

Kvartsikellossa on kvartsikide, josta pariston avulla mitataan sen värähtelyä (32768 värähdystä sekunnissa). Tämä taajuus muunnetaan sekunneiksi ja kello pysyy ajassa niin kauan kuin paristo riittää. Seiko esitteli kvartsikellot vuonna 1969 ja ne tulivat hyvin suosituiksi, koska ne ovat aina tarkasti ajassa ja niitä ei tarvitse vetää.

Mekaaniset kellot luottavat monimutkaisiin jousi- ja ratasmekanismeihin, jotka pyöriessään pitävät kellon ajassa. Mekaaninen kello voi olla vetonupista vedettävä tai sisäisen heilurimekanismin kautta, kantajan ranteen liikkeestä automaattisesti vetäytyvä.

Tyylikäs Ortient
Tyylikäs Ortient

Arvata tietenkin saattaa, että mekaanisessa järjestelmässä on oma hohtonsa, joka on jaksanut kiehtoa rannekelloa valitsevia ihmisiä. Se on hienon hieno järjestelmä, joka toimii yksinkertaisilla fysiikan keinoilla, ilman sähköä — Ihmisen luoma kokonaisuus, joka on äärimmäisen loppuun asti mietitty ja koottu pienenpieneen kokoon.

Orient Watch Company, Limited (puhekielessä Orient) on japanin suurin mekaanisia kelloja valmistava yritys. Se perustettiin vuonna 1950 Tokiossa. Nykyään Seiko Epsonin tytäryhtiönä sen erikoisuus on tuottaa laaja valikoima eri tyyppisiä kelloja, eri hintaisia kelloja, sekä myös automaattikoneistolla varustettuja kelloja kaikenlaisiin, myös pienempiin budjetteihin. Mekaaniset automaattikellot ovat yleensä kalliimpia, koska niitä on vaikeampi rakentaa. Orient valmistaa toki myös kvartsikelloja.

Orient-kellot ovat vuosien mittaan tulleet tunnetuiksi ja suosituiksi kelloharrastajien keskuudessa. Moni kokee “velvollisuudeksi” omistaa ainakin yksi aito mekaaninen automaattikello. Orient kellojen verkkokauppa tarjoaa runsaan valikoiman mallistoja ja kun kelloja katselee, niin eipä voi muuta sanoa kuin että kauniita ovat. Erilaiset näytöt ja viisarit yhdistyvät viimeisen päälle suunniteltuihin runkoihin, koteloihin ja hihnoihin.

Orient-kellojen tyylikkyys sekä hieman pienemmän hinnan mekaaninen vaihtoehto ovat varmasti kiehtovia tekijöitä kun valitsee uutta rannekelloa kokoelmaansa — tai päivittäiseen käyttöön.

Eräilijä ja Orient-aikarauta
Eräilijä ja Orient-aikarauta

Lisätietoa Orient-kelloista: Orient Watches Review: Are They Really That Good?

Vieritä ylös