Etusivu » Blogi » Tiesitkö, että pääsiäinen oli alun perin hedelmällisyyden juhla?
Etusivu » Blogi » Tiesitkö, että pääsiäinen oli alun perin hedelmällisyyden juhla?

Tiesitkö, että pääsiäinen oli alun perin hedelmällisyyden juhla?

Kun pohtii pääsiäistä, niin usein ensimmäisenä tulee mieleen virpojat ja suklaamunat. Vitsat, rairuohot ja lammaspaisti myös kummittelevat ajatuksissa.

Pääsiäispupu – muna

Pääsiäinenhän on kuitenkin Kristillinen juhla, joskin samaan ajankohtaan sijoittuu myös juutalaisten pesah – Mooseksen aikaisen Egyptin orjuudesta vapaaksi pääsemisen muistojuhla. Tästä johtuu osittain pääsiäinen-sanakin. Pääsiäinen on kristinuskon juhlista vanhin sekä tärkein, ja sitä alettiin viettää jo 100-luvulla. Juhlaa vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen juhlana.

Jeesuksen ylösnousemus, fresko, Piero della Francesca, 1463

Kuten mainittua, nykyään kirkon sijaan monet juhlistavat tätä kevään juhlaa tavallaan uusilla tavoilla. Juhla voidaan ajatella olevan myös alkavan kevään juhla ja tätä juhlistetaan narsisseilla, rairuoholla, pääsiäistipuilla, pupuilla, eloon heräävillä koivunoksilla sekä pajunkissoilla ja koristelluilla munilla. Ruokana Suomessa on mämmi ja lammas.

Munat viittaavat maailmanlaajuisestikin hedelmällisyyteen ja kasvuun – Tämähän on kevään teema kun luonto ja ihmiset heräävät talviseesteisyydestä uuteen valoon!

Lihansyöjäkasvi – Grow it! kasvatussetti – Superkauppa

Tänä päivänä voi rikkoa perinteitä uusilla tavoilla, voi vaikkapa ottaa kasvatettavaksi Lihansyöjäkasvin. Tällaisen itse kasvatettavan paketin saa Superkauppa.fi -kaupasta 14,90 euron hintaan. Paketista löytyy kaikki tarpeellinen lihansyöjäkasvin kasvattamiseen siemenestä aikuiseksi kasviksi.

Hot Dog kone ja munankeitin Clatronic – Superkauppa

Hot Dog / munankeitin -koneella voi viedä hieman pidemmälle pääsiäispaaston lopun juhlintaa. Tyylikäs hot dog -kone maksaa Superkaupassa 29 euroa. Nakkimakkaroille mitoitettu höyrykeitin tuo grilliruoan tunnun. Kotikoneella voi myös keittää munat.

Voi toki myös käydä pitkästä aikaa kurkkaamassa kirkkoon, josko sieltä löytyisi mielenrauhaa kaiken maailman myllerryksen keskellä!

French curl doughnut (resepti)
Rairuohoa.
Jacques Reich, Eástre, 1909. (Bede Venerabiliksen mukaan (700-luvulla) Eastre eli Eostre eli Ostara oli vanha anglosaksinen kevään ja aamunnousun jumalatar, ja Beden mukaan hän antoi nimensä myös tälle hänen kunniakseen vietetylle juhlalle.)
Vieritä ylös