Etusivu » Blogi » Tiesitkö, että perinteiseen suomalaiseen laskiaiseen kuuluu kelkkamäessä huutaminen?
Etusivu » Blogi » Tiesitkö, että perinteiseen suomalaiseen laskiaiseen kuuluu kelkkamäessä huutaminen?

Tiesitkö, että perinteiseen suomalaiseen laskiaiseen kuuluu kelkkamäessä huutaminen?

Laskiainen (fettisdagen) tunnetaan yleisesti kirkollisena seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä edeltävänä kevätpaaston alkajaisjuhlana. Samantyyppistä juhlaa on vietetty aina 600-luvulta alkaen. Suomessa laskiaiseen kuuluvia juhlapäiviä ovat laskiaissunnuntai sekä kaksi päivää myöhemmin oleva laskiaistiistai.

Lapset pulkkamäessä
Yksisarvisella mäkeen!

Monet Suomen laskiaismenoista ovat luultavasti peräisin vanhasta työnjuhlasta, jolloin naiset lopettivat pellavien, hamppujen ja villojen muokkaamisen ja kehräämisen langoiksi. Nykyään laskiaisena lähinnä hyvästellään pimein talvi ja aletaan odottaa kevättä. Laskiaisena syödään laskiaispullia ja hernekeittoa. Talvea juhlitaan myös mäenlaskulla.

Mäenlaskuun tarvitaan toki kunnollinen pulkka. Tällaisen saa Superkauppa.fi -verkkokaupasta mukavaan 28,88 € hintaan.

Kelkka SCRATCH Punainen (90 X 48 x 18 cm)

Entäpä se huutaminen? Perinteisesti lumisessa rinteessä mentiin kelkalla ja huudettin: ”Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kun nurkanpäitä (hirrenpää nurkkasalvoksessa) ja nauriita kuin lautasia”. Samalla naapurin pellolle saatettiin toivoa tippuroita ja tappuroita. Mitä kauemmas kelkka luisti, sitä pidempiä pellavia saatiin.

Huutamisen sijaan voi pitää muunlaistakin meteliä juhliessaan mäenlaskua. Superkauppa-verkkokaupasta voi hankkia kokoontaitettavan Vuvuzelan (hinta 8,90€), jolla varmasti tulee kuulluksi mäkikarnevaaleissa!

Vuvuzela, kokoontaitettava
Vuvuzela, kokoontaitettava

Mainittakoon vielä, että vanhempien uskomusten mukaan naisten tuli pitää hiuksiaan auki ja harjata niitä usein. Näin taattiin pellavista puhtaita, kuituisia, vaaleita ja kiiltäviä.

Laskiaisenviettoa Ruotsissa

Hyvää laskiaista kaikille ja iloisia päiviä ulkoillessa ja laskiaispullia syödessä!

Hyvän laskiaispullareseptin löydät vaikkapa Kinuskikissalta.

Vegaaninen laskiaispulla
Laskiaispulla
Vieritä ylös