Kaadetaan nestettä kannun nokasta

Viiniä dekantoidaan, mutta hauska sattuma, että sana on olettetusti sukua kantti-sanalle

Dekantointi on kemiallinen työmenetelmä, jonka avulla pyritään erottamaan niukkaliukoinen aines liuottimesta tai päinvastoin. Viini yhteydessä dekantteriin liittyy ilmaaminen.

Englanninkielisen ’decant’ -sanan etymologia on seuraava:

1630-luku: ”kaada varoen puhdas neste sekoitteesta kallistaen astiaa”. Alunperin alkemian termi ranskan sanasta ’décanter’, joka on mahdollisesti latinan sanasta ’decanthare’ tarkoittaen ”kaataa astian nokasta”. Osista ’de-’, pois sekä keskiajan latina ’canthus’: ”reuna, kulma, kannun nokka”. Latinan ’cantus’ tai ’canthus’: ”rautareunus kärrynpyörän ympärillä”.
(Online Etymology Dictionary https://www.etymonline.com/word/decant#etymonline_v_840)

No, kaipa se on samaa perua kuin kantti, josta mm. kanttinauha. Olisiko tullut Agricolan mukana saksasta tai sitten ruotsista, ja sinne latinasta. Mistä sitä tietää.

Tällaisilla hämmästyttävillä tarinoilla voi lumota viininmaistajaiset samalla kun dekantoi viiniä dekantterilla. Eli oikeastaan voi kai sitten sanoa että ottaa viinistä kantit pois.

Superkauppa.fi – Vinalito viininilmaaja eli dekantteri

Vinalito Viininilmaaja Eli Dekantteri
Vinalito Viininilmaaja Eli Dekantteri

(Kuva: Unsplash)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös